Matkailijat ilman palvelua ja matkaneuvot lensivät roskakoriin?

AD1577D5 6208 4009 B4FF CC0AA5B1BA87 - Travel and Golf Influencer - AmerExperience Content Curator

Palvelut meni ja matkaneuvonnalta lähti jalat alta?

Ei aivan. Vaikka internetin ja suoravarausten tulo 2000 luvulla matkailualalle muutti matka-agenttien konventionaalisen työn radikaalisti, on matkaneuvojien työ yhtä tärkeää kuin se on ollut aiemminkin. Miksi?

Matkaneuvojat ja virtuaalit matkaoppaat ovat matkatoimistojen uusin versio. Niiden palveluja Yhdysvalloissa käytetään huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Matkaneuvojia ovat myös matkatoimistot, joten laajemmasti katsoen matkailualalla käynnissä oleva muutos koskee myös niitä. Ainakin vapaa-ajanmatkustusta ajatellen.

Internetin kasvaessa räjähdysmäisesti kuluttajilla on lähes liikaa tietoa matkailua ja matkoja koskien. Kun esimerkiksi etsit Googlella hakua “Meksikon loma”, saat 328 000 000 tulosta. Kenellä on aikaa kahlata tämän kaiken läpi? Ensimmäisen sivun 10 kärkitulosta eivät aina ole parhaimmasta päästä nekään.

Matkavinkit maailmalta matkalle maailmalle
Matkavinkit maailmalta matkalle maailmalle

Eli tekoäly voittaa massat, mutta ihmisäly mukaanlukien tunneälyn ja sosiaalisen älyn vie pisteet henkilökohtaisessa matkaneuvonnassa on minun mielipide

Lassi Pensikkala

Matkaneuvojilta saa yksilöllisempää tietoa ja kuluttaja säästää samalla aikaa. Tarjouksien ja matka-arvostelujen selaaminen netissä voi viedä tunteja.

Lentoyhtiöt poistivat viime vuosikymmenellä käytännössä matkatoimistoille maksetut komissiot

Samanaikaisesti asiakkaat käyttivät matkatoimistojen ilmaisia palveluja hyväkseen, kysyivät lentoreittejä, hotellivaihtoehtoja ja kaupunkikiertoajeluja matkavirkailijoilta. Ja varasivat palvelut suoraan internetistä. On selvää että matkatoimistot joutuivat aivan uusiin taloudellisiin haasteisiin.

Hotellit antoivat kuluttajille samat huonehinnat tai jopa halvemmalla kuin matkatoimistojen kautta varattaessa.

Microsoftin Expedia Travel oli nettivarausten edelläkävijä. Sen jälkeen kaikki muuttui kovaa vauhtia. Eikä kenelläkään ollut tarkkaa käsitystä mitä uusi pakka tuo tullessaan.

Uusia varausjärjestelmiä ja -alustoja syntyi satoja jos ei tuhansia. Matkailun B2C muuttui täysin. Mukaan tulivat hintavertailuportaalit, jotka ajoivat lentoyhtiöt, hotellit ja autovuokraamot entistä kovempaan kilpailuun.

Palvelu ei ainakaan parantunut itse matkoilla, vaan sielläkin leikattiin ja säästettiin missä pystyttiin. Lennoissa halpalentoyhtiöt olivat käsittämättömän kilpailukykyisiä. Niille naurettiin ja perinteisiä lentoyhtiötä eivät uudet konseptit tuntuneet liikuttavan. Toisin kävi. Palvelut ja mukavuudet kärsivät eroosion myös reittilennoilla.

Airbnb ja Uber olivat aluksi pääasiassa ironian kohteita. Ne mullistivat kuitenkin monia asioita ja ovat tänä päivänä miljardibisneksiä.

Mitä nyt matkailun ammattilaiset?

Matkatoimistojen mahdollisuus on ennenkaikkea liikematkustuksessa, ryhmävarauksissa ja suurta ammattitaitoa vaativissa matkajärjestelyissä.

Matkaneuvojien mahdollisuus on yksilöllisissä tuotteissa ja palveluissa tarkkaan kohdistetuille asiakasryhmille. Matkaneuvojien työkaluja ovat matkablogit, jotka itseasiassa löytyvät usein Googlen haussa parhailta paikoilta. Lisäksi sosiaalista mediaa tehokkaasti käyttäen viesti menee perille tarkoin etsityille kohderyhmille, joiden toiveisiin ja ongelmiin matkaneuvojalla on ratkaisu.

Mikä itseasiassa muuttui asiakkaan kannalta?

Hyvää palvelua on vaikea löytää ja tee se itse on usein ainoa vaihtoehto matkaa suunnitellessa ja varauksia tehdessä. Matkojen hintoihin viime vuosikymmenen muutos ei ole vaikuttanut juuri mitenkään.

Eli kuluttaja meni itseasiassa omaan lankaansa. He hakivat aina halvempaa hintaa, joka aiheutti palvelujen eroosion. Jos verrataan tilannetta talopakettiin, jossa jätetään pois seinät, ikkunat, ovet ja katto on hinta luonnollisesti alhaisempi. Loput tekee ja maksaa kuluttaja itse.

Miten matkaneuvojat auttavat nykypäivänä matkasuunnittelussa?

Käytännössä kaikki matkat, jotka ovat internetissä, ovat matka-asiantuntijoiden ammattitaidon ja työn tulosta. Matkailun ammattilaiset tekevät ohjelmat, valitsevat hotellit ja retket. Matkaneuvojat tekevät työtä matkatoimistoissa ja freelancereina. He auttavat korkealaatuisten matkojen suunnittelussa ja matkojen varauksissa.

Matkaneuvojilta ja virtuaali matkaoppailta saa hyviä matkavinkkejä

Niitä löytyy myös heidän blogeistaan ja internetsivuilta. Matkavinkkeihin on usein linkit mistä matkapalvelut voi varata ja mikä on niiden hinta.

Reilun 30 vuoden kokemuksella kansainvälisestä matkailuliiketoiminnasta olen vakuuttunut, että on helpompi varata lentoliput matkakohteeseesi kuin löytää mielenkiintoisia kokemuksia ja aktiviteetteja minne ikinä menetkin.”

Julkaisemme viikoittain uusia valittuja kohteita, joista löydät hulppeita aktiviteetteja ja uskomattomia asioita. 

Tilaa täältä kuukausittaiset monikieliset matkailu-uutiset

– Lassi Pensikkala –

International Travel Business Expert Lassi Pensikkala
Kansainvälisen matkailun asiantuntija Lassi Pensikkala
AmerExperience.com/Travel

 

By MSc(Econ) Lassi Pensikkala - International News Curator: Travel, Golf, and Business

Lassi Pensikkala is the creator of AmerExperience.com. He writes regularly providing thought leadership on topics related to Travel, Golf, Business, Health, and Lifestyle. You can follow him on Telegram or connect on Linkedin. You can read his travel and golf news in Google News, and business and travel magazines on Flipboard @amerexperience Expertise: International Travel and Business Expert, Creator of AmerExperience.com and Avid Golfer - Education: Studied International Business in Business School of Turku Finland, and Economy, Psychology and Sociology at the University of Hamburg graduated as MSc(Econ) - Language skills: Multilingual - English, German, Spanish, Swedish and Finnish - Life philosophy: 1959 and the 60’s were the golden times of Rock’n Roll, student movements, and first flight to moon. The nordic people were free to travel in the Scandinavian countries including Finland. No passports or travel documents were needed. The freedom still today is the most important for the Scandinavians from that epoch. Freedom is to travel, learn to know new countries and other languages, and meet different people and cultures. He wishes the new generations would have the same possibilities experiencing all that what makes you feel free, and building a strong personality. -

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this:
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept